Procjenjivanje kompetencija za (re-)integraciju mladih odraslih osoba (engl. Assessing competences for (re-)integration of young adults)

Mnoge mlade odrasle osobe u Evropi trenutno se ne školuju i ne obrazuju niti su zaposlene. Od ključnog je značaja za njih da što prije pronađu svoj put (nazad) ka obrazovanju ili zaposlenju kako bi se spriječile dugoročne negativne posljedice kakve ovaj status može da ima. Izuzetno je važno da ovi ljudi ne samo prepoznaju vlastite kompetencije, već i da ih procijene te da iste budu prepoznate od strane drugih. Kompetencije se često stiču kroz aktivnosti kod kuće, tokom slobodnog vremena, sa članovima porodice ili sa prijateljima, ili jednostavno svakodnevnim učenjem. Ovako bi se pomoglo mladim odraslim osobama da pronađu adekvatno zaposlenje koje odgovara njihovim kompetencijskim profilima, da povećaju svoje samopouzdanje i da budu osnažene kako bi (ponovo) mogle da učestvuju u društvenom i ekonomskom životu.

Projekat CORE (Assessing COmpetences for REintegration), finansiran sredstvima EU, odnosi se na savjetnike/ce koji/e će direktno raditi sa neprivilegovanim mladim odraslim osobama koje se ne školuju i ne obrazuju, niti su zaposlene, i pružati im podršku u procesu osvještavanja valstitih kompetencija. Cilj ovog projekta je da ponudi različite alate i pomoć koji će se koristiti u procesu savjetovanja, kako bi se poboljšao kvalitet rada mladim odraslima u opisanom položaju.