Projekt CORE

Opis

Kljub temu, da se je nezaposlenost mladih v zadnjih nekaj letih zmanjšala, je slednja ponekod še vedno zelo visoka, zlasti v državah Balkana. V teh državah je veliko mladih odraslih starih med 16 in 24 let brezposelnih, niso v izobraževalnem procesu oziroma procesu usposabljanja. Za te osebe je bistvenega pomena, da zopet najdejo pot (nazaj) v izobraževanje in/ali zaposlovanje čim hitreje, da se preprečijo dolgoročne negativne posledice. To lahko podpremo z ozaveščanjem o lastnih kompetencah, ki so bile pogosto pridobljene zunaj izobraževalnega sistema, in s priznavanjem teh kompetenc.

Ideje in rezultati

Glavna ovira mladih odraslih je dostop do strokovnega izobraževanja v državah balkanske regije (Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija) in pomanjkanje svetovalnih struktur ter obstoječih ponudb.
Zato je cilj projekta CORE usposobiti svetovalce za delo s to ciljno skupino in jih podpreti z razvojem praktičnega orodja za svetovanje. Orodje vsebuje različne pripomočke za ocenjevanje kompetenc in metode usposabljanja, ki so primerne za NEET-je in podpirajo (ponovno) vključevanje v izobraževanje ali zaposlovanje.
Ključna sestavina orodja je ProfilPASS za mlade, ki bo med projektom prilagojen specifičnim potrebam teh prikrajšanih mladih.

Poleg orodja CORE bosta razvita tudi učni načrt in priročnik, ki bosta temelj za posebno usposabljanje svetovalcev. Na splošno bo 15 novih svetovalcev (po 3 v vsaki državi partnerici) usposobljenih za uporabo orodij.

Faza testiranja se bo izvedla v začetku marca 2021, kjer bo 100 socialno ogroženih mladih odraslih deležnih svetovanja z orodjem CORE.